Prijateljstvom do zdravlja

18/09/2022

Svakodnevno, dobivamo razna upozorenja „ovo ne smijete“ i „ono ne smijete“. Konačno iz svijeta zdravlja i znanosti dolazi jedan „ovo činite“. Evo što eksperti preporučuju – igrajte se zajedno, budite zajedno, idite liječniku zajedno, a tijekom dana često razgovarajte. Utvrđeno je da će vam život biti bogatiji, ali da ćete vjerojatno živjeti dulje.

Prema navodima u jednoj nedavnoj studiji može se zaključiti da već imati partnera za razgovor može biti isto toliko važno i korisno za vaše srce poput nekog skupog medicinskog liječenja.

Premda je stres, kao posljedica svih tih sumnji i briga, golem, on se može olakšati ljubavlju i razumijevanjem. U podržavajućem međuljudskom odnosu proces ozdravljenja počinje s time da pacijent počne otvoreno govoriti o svojim strahovima, a voljena osoba počne slušati. Partner tada može uvjeriti pacijenta da će zaista ponovno biti dio obitelji, a najbolje je kad to podrži i liječnik.

Možemo naučiti razgovarati tako da aktivno slušamo svog partnera, možemo naučiti postavljati iskrena, otvorena pitanja kojima ćemo pokazati partner da nam je stalo do njega, možemo naučiti ne prekidati ga dok govori pokazujući mu tako poštovanje.

Razgovor s osobom od povjerenja koja vam je istinski prijatelj i voli vas može biti dobar lijek i za druge bolesti. Nedavna su istraživanja otkrila pozitivan odnos između podrške okoline i bolje funkcije imunosnog, obrambenog sustava organizma, nižeg krvnog tlaka, te bržeg oporavka nakon operativnog zahvata.

Stručnjaci imaju savjet i za slučajeve kada se obitelji silom prilika razdvajaju, kad u današnjem svijetu neki odlaze daleko od svojih najdražih u potrazi za poslom i slično. Oni preporučuju da čovjek koji živi sam u novoj sredini uspostavlja vezu s ljudima oko sebe i to mu treba biti prioritet.

Drugim riječima, prijateljstvo može biti recept za zdravlje. Neki kažu da je razgovor “jeftin”, no on to ipak nije – za naše zdravlje, razgovor je neprocjenjiv.

 

Preuzeto: Adiva portal

Fotografija: Unsplash

Možda će Vas ovo zanimati…

Skip to content