Drugi o nama

U nastavku prenosimo novinske članke u kojima se prati radu udruge.

Primjer dobre prakse i suradnje s Gradom Viroviticom

Primjer dobre prakse i suradnje: Grad Virovitica nizom mjera pomaže rad udruga osoba s invaliditetom

20. rujna 2019.

C:UsersUd. Invalida Rada VTDesktopPrimjer dobre prakse i suradnje  Grad Virovitica nizom mjera pomaže rad udruga osoba s invaliditetom - www.icv.hr.htma_datotekeIMG_1098-696x464.jpg

 

  Koje su mjere kojima Grad Virovitica pomaže udrugama osoba s invaliditetom, koliko  se izdvaja za iste i na koje poteškoće nailaze, neke su od tema o kojima je zamjenica Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Mira Pekeč – Knežević razgovarala sa zamjenicom gradonačelnika Virovitice Vlastom Honjek – Golinac i pročelnikom Upravnog odjela za društvene djelatnosti Alenom Bjelicom. Sastanak je održan u Gradskoj upravi, a nazočili su mu i savjetnici Pravobraniteljice Natalija Krajnović i Mario Burek.Grad Virovitica pomaže udrugama osoba s invaliditetom kroz niz mjera koje je ovom prilikom prezentirao pročelnik Alen Bjelica. Grad tako, među ostalim, izdvaja 150.000,00 kuna godišnje za Zajedničku službu slijepih Virovitičko-podravske županije.

 

C:UsersUd. Invalida Rada VTDesktopPrimjer dobre prakse i suradnje  Grad Virovitica nizom mjera pomaže rad udruga osoba s invaliditetom - www.icv.hr.htma_datotekeIMG_1102.jpg

Foto: virovitica.hr– Konkretno, sredstva su namijenjena za troje zaposlenika, pri čemu je dvoje na puno radno vrijeme te jedna osoba na pola radnog vremena. Uz to, Grad za prostor na Trgu bana Josipa Jelačića, koji koristi Zajednička služba slijepih VPŽ i još devet udruga, plaća režije. Za ostale udruge osigurani su uredski prostori za koje one plaćaju, sukladno Odluci o najmu gradskih prostora, minimalne mjesečne naknade najma. Uz navedeno, Grad Virovitica sufinancira i projekte udruga u koje su uključene osobe s invaliditetom putem javnih natječaja za što se izdvaja oko 100.000 kuna, rekao je Alen Bjelica dodavši kako je, kada su u pitanju projekti, udrugama uvijek na raspolaganju pomoć i podrška gradske Razvojne agencije VTA.

Opširnije...

Projekt "Pružimo podršku sigurnosti starim i nemoćnim osobama"

 Virovitički list, 26.1.2017.

UDRUGA INVALIDA RADA VIROVITICA PROVODI PROJEKT "PRUŽIMO PODRŠKU SIGURNOSTI STARIM I NEMOĆNIM OSOBAMA"

Projekt vrijedan 103.000 kuna odobrilo Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku

U prostorijama Udruge invalida rada i ostalih osoba s invaliditetom Virovitica održana je promocija projekta "Pružimo podršku sigurnosti starim i nemoćnim osobama". Projekt koji će se provoditi na području Virovitičko-podravske županije narednih godinu dana, točnije na području naselja Borova, grada Virovitice, Rezovca, Kapana te Trapinske, članovima je predstavila predsjednica Udruge Marija Kelečić. Aktivnosti obuhvaćaju pomoć u obavljanju kućanskih poslova, posredovanje između starijih osoba i institucija, pravne informacije s kojima se susreću starije osobe, psihološku pomoć te radno-terapijske aktivnosti. Projektne aktivnosti su usmjerene na sve osobe starije od 60 godina.
Projekt je vrijedan 103.000 kuna, a odobrilo ga je Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Nositelj je Udruga invalida rada, a provodi se u partnerstvu s Gradom Viroviticom.
Na kraju provedbe projekta održat će se okrugli stol na koji će biti pozvani svi korisnici, zaposleni, kao i svi čimbenici u lokalnoj zajednici koji mogu pridonijeti poboljšanju položaja osoba s invaliditetom te starih i nemoćnih osoba u našoj županiji.
Inače, Udruga invalida rada Virovitica obilježava 45 godina postojanja, a djeluje s misijom promicanja i zaštite prava osoba s invaliditetom, unaprjeđenja njihovog položaja te radi na prevenciji nastanka ozljeda na radu na području na kojem djeluje. M. B.

Edukacija žena s invaliditetom

 virovitica.net, 15.12.2008.

VIROVITICA - U prostorijama Udruge invalida rada danas je organizirano predavanje pod nazivom `Edukacija žena s invaliditetom`, a u sklopu projekta MOBSS u partnerstvu grada Virovitice i Virovitičko-podravske županije.

Predavanje se moglo podijeliti u dva dijela. U prvom dijelu su predavači Zorislav Bobuš dr. medicine, Marica Mirić, Damira Benc dipl. iur. i Sanja Pavlović dipl. oec. upoznali sudionike sa Konvencijom te mogućnosti zapošljavanja, samozapošljavanja i rehabilitacije osoba s invaliditetom.

U drugom dijelu Marc Šojat je ispred Grada Virovitice upoznao prisutne s time što se čini u lokalnoj zajednici za osobe s invaliditetom, te je naglasio da Grad Virovitica sudjeluje u svim projektima pa i u ovom projektu kao partner.
Na kraju je predsjednik Hrvatskog saveza udruga invalida rada Josip Petrač informirao prisutne o radu HSUIR-a te o tome što taj Savez namjerava provesti prema svojim članicama.

Kako smo saznali od predsjednice Udruge invalida rada Virovitica Marije Kelečić, Udruga invalida rada djeluje na području 6 jedinica lokalne samouprave i to grada Virovitice, te općina Pitomače, Špišić Bukovice, Lukača, Gradine,Voćin i Suhopolja, te nastoji zaštititi interese osoba sa invaliditetom na tom području.

Ponovno se otvaraju zaštitne radionice

virovitica.net, 22.11.2004.

VIROVITICA, 22. studenoga - Vrlo nas raduje to što će se u sklopu novog Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju naći i toliko nužna zaštitna radionica u kojoj će naši članovi moći ostvariti osobni dohodak te tako pomoći sami sebi i svojoj obitelji, a ne više biti na teret društvu i roditeljima – rekla je o otvaranju jedine zaštitne radionice u Virovitici Marija Kelečić, predsjednica Udruge invalida rada, koja u Virovitici okuplja stotinjak članova – donosi Večernji list.
Nekada su u Virovitici radile tri zaštitne radionice, prva u "Flori", u kojoj su invalidi izrađivali umjetno cvijeće, u "Rapidu", metalnoj industriji u kojoj su invalidi rada proizvodili različite metalne proizvode, te u "Tvinu", u kojem su radili ljudi s umanjenim radnim sposobnostima.
»Nakon Domovinskog rata i privatizacije ti su zaštitni pogoni prestali raditi, a da bi mogli dobro raditi, pokazuje nam primjer iz susjedne Mađarske. Tamo ima niz takvih radionica, koje su 80 posto u vlasništvu udruga invalida, a preostalih 20 posto vlasništvo je zavoda za zapošljavanje. Uz to što rad tih radionica stimulira mađarska država, ona otkupljuje i sve proizvode radionice», ističe Marija Kelečić.
Uz to što Grad ponovno pokreće otvaranje zaštitnih radionica od Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti tražit će novac za postavljanje dvaju dizala, od kojih je jedan namijenjen ulazu u gradsku upravu, što će i invalidima znatno olakšati ulaz u zgradu.

Okrugli stol - Projekt "Ruka suradnje"

Ulaskom u EU položaj invalida u društvu trebao bi biti bolji

(Virovitički list, 8. rujana 2011. www.icv.hr)

U okviru projekta “Ruka suradnje” koji financijski podupire Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija Udruga invalida rada Virovitice organizirala je okrugli stol. U okviru projekta “Ruka suradnje” koji financijski podupire Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija Udruga invalida rada Virovitice organizirala je okrugli stol. Tom prigodom govorilo se o ulozi civilnog sektora u pristupu EU, položaju i zaštiti ljudskih prava osoba s invaliditetom, zaštitnom zapošljavanju, integraciji u društvo, predstojećim promjenama koje se očekuju u 2011. godini iz Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i kako profesionalna rehabilitacija uspijeva u EU. Govorilo se i o projektima za osobe s invaliditetom – mogućnostima povlačenja sredstava iz fondova EU, te o prednostima i nedostacima članstva u EU. Predavači su bili djelatnici Hrvatskog saveza udruga invalida rada na čelu s predsjednikom Josipom Petraćem, pročelnica za europske integracije za Virovitičko-podravsku županiju Jasna Abramović, diplomirani pravnik Leke Sokolaj, te diplomirani ekonomisti Sanja Pavlović-Bogdan, Snježana Prkaćin i Mirna Gabor. Cilj predavanja bio je educirati invalide o njihovom položaju u društvu u Europskoj uniji i upoznati ih s pogodnostima koje im nudi Unija. Ocjenjujući ovaj okrugli stol dobrim informatorom te najavljujući i nadalje slične sadržaje unutar svoje udruge, predsjednica virovitičke Udruge invalida rada Marija Kelečić ocijenila je da bi po sadašnjim spoznajama, što je i istaknuto na ovom predavanju, položaj invalida, a što se prvenstveno odnosi na zaštitu njihovih prava, integraciju i zapošljavanje, ulaskom Hrvatske u Europsku uniju trebao biti znatno bolji nego što je sada. (B.S.)

Udruga invalida rada Virovitica koristi institucionalnu podršku zahvaljujući Razvojnoj suradnji Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva i Ministarstva socijalne politike i mladih u provođenju Pilot - programa sustavne podrške udrugama osoba s invaliditetom.

Logo Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva

 

Copyright © 2013 Udruga invalida rada Virovitica. Pokreće Joomla!. Tekstovi: Arhiva Udurge invalida rada, i drugi izvori navedeni uz tekst.
Design by Linelab, (Framelab template), osmislio Teofil Korotaj. Joomla! je slobodan softver objavljen pod G [Ministarstvo socijalne politike i mladih RH] NU Općom javnom licencom (GPL).